Portuguese Atlantic Youth Seminar 2019

2019. július 20-27.
Lisszabon

24. alkalommal rendezték meg Lisszabonban az egyhetes PAYS eseményt, amelyen Debrenti Á. Félix, valamint Bodnár István vett részt a MAT/MIAT képviseletében. A július 20-27. között megtartott eseménynek a Portugál Katonai Akadémia adott otthont, itt került sor az elszállásolásra, valamint az előadások nagy részét is itt tartották meg. 

A parlament felsőházában tartott előadás

A szemináriumon előadott:

  • Nyitóbeszédet tartott Maj. Gen. Joao Jorge Botelho Vieira Borges, a Katonai Akadémia parancsnoka, Júlio Miranda Calha, parlamenti képviselő és a Portugál Atlanti Tanács elnöke, valamint Manuel Matos dos Santos, a Portugál Ifjúsági Atlanti Tanács elnöke
  • Európai stratégiai autonómia – Paulo de Almeida Sandre (Católica University)
  • Elrettentésa a Koreai-félszigeten – Nuno Pereira de Magalhaes (IPRI, Harvard, Cambridge)
  • Kína felemelkedése és a nemzetközi rend jövője – Vaz Pinto (IPRI), Germano Almeida (US politics expert)
  • Hibrid hadviselés és terrorizmus – Tiago André Lopes (Portucalense University), Felipe Pathé Duarte (professor, Visionware)
  • Oroszország: nacionalizmus és védelmi kihívások – Oliver Moru (Estonia, Ministry of Defense), Luís Tomé (Autónoma University)
  • Az Európai Unió, mint globális aktor: problémák és kihívások – Ana Isabel Xavier (Autónoma University), Miguel Ferreira da Silva (expert in Strat. Gov.)

Az előadásokon túl a résztvevők ellátogattak a Lisszaboni Katonai Múzeumba, valamint a portugál parlamentbe, ahol Joao Rebelo, parlamenti képviselő mutatta körbe az épületet, valamint beszélgetést tartott a parlament üléstermében. Ezt követően szintén a parlament épületében „Demokrácia az új nacionalista nemzetközi rendben” címmel került megrendezésre konferencia a szeminárium résztvevői számára, melyen Diana Soller (IPRI), valamint Francisco Assis (korábbi EP képviselő) szólalt fel. A szemináriumot további workshopok egészítették ki, melyeken a 4-5 fős csoportok különböző szakterületi politikai ajánlásokat dolgoztak ki. Az ajánlások prezentálását követően egy végső dokumentum készül a javaslatokból, melyet a NATO PDD-nek küldtek meg.

Az egyhetes konferencia utolsó napjaiban előadást tartott Paulo Portas, volt miniszterelnök-helyettes, Nuno Rogeiro, újságíró és szakértő, Ana Santos Pinto, honvédelmi miniszterhelyettes, valamint António Manuel Fernandes da Silva Ribeiro admirális, a portugál fegyveres erők vezérkari főnöke.

Facebook
Twitter
Linkedin
Debrenti Á. Félix

Debrenti Á. Félix

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok BA szakán végzett tanulmányait követően az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetében folytatta MA tanulmányait vezetés és szervezés szakirányon. 2018-tól kezdve alapító tagként, valamint elnökként vezette a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanácsot (MIAT / YATA Hungary), 2019-ben Vizi E. Szilveszter javaslatára a Magyar Atlanti Tanács alelnökévé választották, ahol jelenleg második többéves ciklusát tölti elnökségi tagként. 2020-2022 között a brüsszeli székhelyű Youth Atlantic Treaty Association International alelnöki feladatait is ellátta. Jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodában dolgozik, továbbá a The Budapester magazin alapítója és főszerkesztője.