Portuguese Atlantic Youth Seminar 2019

2019. július 20-27.
Lisszabon

24. alkalommal rendezték meg Lisszabonban az egyhetes PAYS eseményt, amelyen Debrenti Á. Félix, valamint Bodnár István vett részt a MAT/MIAT képviseletében. A július 20-27. között megtartott eseménynek a Portugál Katonai Akadémia adott otthont, itt került sor az elszállásolásra, valamint az előadások nagy részét is itt tartották meg. 

A parlament felsőházában tartott előadás

A szemináriumon előadott:

  • Nyitóbeszédet tartott Maj. Gen. Joao Jorge Botelho Vieira Borges, a Katonai Akadémia parancsnoka, Júlio Miranda Calha, parlamenti képviselő és a Portugál Atlanti Tanács elnöke, valamint Manuel Matos dos Santos, a Portugál Ifjúsági Atlanti Tanács elnöke
  • Európai stratégiai autonómia – Paulo de Almeida Sandre (Católica University)
  • Elrettentésa a Koreai-félszigeten – Nuno Pereira de Magalhaes (IPRI, Harvard, Cambridge)
  • Kína felemelkedése és a nemzetközi rend jövője – Vaz Pinto (IPRI), Germano Almeida (US politics expert)
  • Hibrid hadviselés és terrorizmus – Tiago André Lopes (Portucalense University), Felipe Pathé Duarte (professor, Visionware)
  • Oroszország: nacionalizmus és védelmi kihívások – Oliver Moru (Estonia, Ministry of Defense), Luís Tomé (Autónoma University)
  • Az Európai Unió, mint globális aktor: problémák és kihívások – Ana Isabel Xavier (Autónoma University), Miguel Ferreira da Silva (expert in Strat. Gov.)

Az előadásokon túl a résztvevők ellátogattak a Lisszaboni Katonai Múzeumba, valamint a portugál parlamentbe, ahol Joao Rebelo, parlamenti képviselő mutatta körbe az épületet, valamint beszélgetést tartott a parlament üléstermében. Ezt követően szintén a parlament épületében „Demokrácia az új nacionalista nemzetközi rendben” címmel került megrendezésre konferencia a szeminárium résztvevői számára, melyen Diana Soller (IPRI), valamint Francisco Assis (korábbi EP képviselő) szólalt fel. A szemináriumot további workshopok egészítették ki, melyeken a 4-5 fős csoportok különböző szakterületi politikai ajánlásokat dolgoztak ki. Az ajánlások prezentálását követően egy végső dokumentum készül a javaslatokból, melyet a NATO PDD-nek küldtek meg.

Az egyhetes konferencia utolsó napjaiban előadást tartott Paulo Portas, volt miniszterelnök-helyettes, Nuno Rogeiro, újságíró és szakértő, Ana Santos Pinto, honvédelmi miniszterhelyettes, valamint António Manuel Fernandes da Silva Ribeiro admirális, a portugál fegyveres erők vezérkari főnöke.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Félix Debrenti

Félix Debrenti