Összefoglaló az éves főtitkári beszámolóról – Harmadik rész

A NATO 2020-ra vonatkozó éves jelentése külön fejezetet szentel a Szövetség határain kívüli misszióira és a terrorizmus elleni harcra, kiemelve az afganisztáni, iraki és koszovói műveleti területeket.

Afganisztán

Az Eltökélt Támogatás (Resolute Support Mission, RSM) nem-harcoló misszió 2015. január 1-jén vette kezdetét Afganisztánban, a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (International Security Assisstance Force, ISAF) misszióját felváltva. Alapvető céljai az afgán biztonsági erők és intézmények továbbképzése, tanácsadása és segítségnyújtása. Tavaly óta a COVID-19 járvány korlátozta az afgán partnerekkel folytatott fizikai interakciókat, de a misszió képes volt alkalmazkodni a körülményekhez és folytatni alapvető feladatainak ellátását. Emellett tovább népszerűsítették a Nőkért, Békéért és Biztonságért (Women, Peace and Security) kezdeményezést a képzési és oktatási tevékenységek révén.

2021. április 14-én a NATO, felismerve, hogy nincsen katonai megoldás az afganisztáni kihívásokra, úgy döntött, hogy 2021. május 1-jéig megkezdi az RSM-erők kivonását az ország területéről. A kivonás az amerikai erők kivonulásával összhangban, rendezetten fog megvalósulni, valamint a folyamat során a Szövetséges csapatok ellen elkövetett minden tálib támadást erőteljes válaszcsapás fog követni. Az RSM lezárása az afgán béke felé vezető politikai haladás támogatásának részét képezi, és nem jelenti az Afganisztánnal való kapcsolatok megszakítását. A képzési, tanácsadó és segítségnyújtási misszión túl a Szövetségesek és a partnerországok továbbra is elkötelezettek a szélesebb nemzetközi közösség támogatása mellett az afgán biztonsági erők hosszú távú pénzügyi fenntartása érdekében, 2024-ig.

Irak

A NATO iraki nem-harcoló missziója 2018 októbere óta zajlik az iraki kormány kérésére az ország biztonsági erői kötelékében szolgáló katonák kiképzése, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet visszatérésének megakadályozása érdekében. A művelet hozzájárul a terrorizmus elleni küzdelemhez. A Szövetségesek tanácsot adnak az iraki katonai oktatási intézményeknek, és segítik Irakot a fenntartható képzési képesség kiépítésében kiképzők és oktatók tanítása révén. A művelet keretein belül továbbá tanácsadást nyújtanak az iraki védelmi minisztériumnak, a nemzetbiztonsági tanácsadó irodának és más érintett nemzetbiztonsági intézményeknek fenntarthatóbb, átláthatóbb, befogadóbb és hatékonyabb biztonsági intézmények és struktúrák felépítésében, valamint utasításokat fogalmaznak meg a jogállamiságról, a fegyveres konfliktusok jogáról, a korrupció elleni küzdelemről, a civilek, a gyermekek védelméről, valamint a Nőkért, Békéért és Biztonságért kezdeményezésről.

2020-ban a misszió elsősorban a tanácsadásra, képzésre és képességépítésre, valamint a katonai szakmai oktatási intézmények támogatására összpontosított. A növekvő biztonsági fenyegetések és a COVID-19 járvány miatt a missziónak ideiglenesen fel kellett függesztenie néhány képzési tevékenységet, és személyzetének egy részét Irakon kívülre kellett áthelyeznie, de ennek ellenére egész évben működőképes maradt.

Koszovó

A NATO jelenléte Koszovóban továbbra is döntő fontosságú a nyugat-balkáni régió stabilitása szempontjából. 1999 óta a Szövetség által vezetett Koszovói Erők (Kosovo Force, KFOR) missziója hozzájárul a biztonság fenntartásához az országban. Az ENSZ-szel, az EU-val és más nemzetközi szereplőkkel szoros együttműködésben a KFOR támogatja egy stabil, demokratikus, többnemzetiségű és békés Koszovó kialakítását, továbbá segítséget nyújt a koszovói intézményeknek és az EU jogállamisági missziójának is. 2020-ban 27 NATO-szövetséges és partnerország mintegy 3500 katonát szolgált a KFOR-ban.

A KFOR mellett a NATO képességépítési támogatást is nyújt a biztonsági intézmények számára. 2020-ban segítséget nyújtottak a logisztika, a beszerzés, a költségvetés végrehajtása, az emberi erőforrások kezelése, az egységek felkészültsége és a stratégiai kommunikáció terén.

Összefoglaló az éves főtitkári beszámolóról – Első rész:

Összefoglaló az éves főtitkári beszámolóról – Második rész:

Facebook
Twitter
Linkedin
Szilágyi Laura

Szilágyi Laura

2021 nyarán szerzett nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szakreferens végzettséget, jelenleg a moszkvai Gazdasági Főiskola diákja. Fő kutatási területét az Oroszországi Föderáció katonapolitikája és a nemzetközi fegyverzetellenőrzési rezsimek képzik. Tagja továbbá a Magyar Hadtudományi Társaságnak.