Összefoglaló a #NATO2030 Új ötletek konferenciáról

2021. 02. 04.

A #NATO2030 kezdeményezés legutóbbi eseménye 2021 február 4-én került megrendezésre a Szövetség jövőjét illető kérdések széles közönség előtt történő megvitatásával. Ahogy Jens Stoltenberg, a NATO Főtitkára beszédében hangsúlyozta, a jövő a fiatalság kezében van. Az egyre kiszámíthatatlanabbá váló világban a szervezetnek olyan egységes és átfogó védelmi stratégiára van szüksége, mely egyaránt képes a lokális és a globális kihívások kezelésére. Múlt ősszel egy 14 főből álló tanácsadó csoport került felállításra a technolóiai lépéselőny megőrzésének, valamint a több műveleti színtéren jelentkező biztonsági fenyegetésekre való válaszlépések kialakításának támogatására. Az általuk létrehozott jelentés– NATO 2030: Embrace the Change, guard the values (A változás elősegítése, az értékek megőrzése) – a konferencián az ellenállóképesség, a tehermegosztás, a klímaváltozás, valamint a digitalizáció témákban megfogalmazott ajánlások kiemelésével került bemutatásra.

A formális részt az első policy hackatlon követte 10 rangos egyetem csapatának részvételével. A rövid videó, a zsűri értékelése, valamint a nézői szavazatok alapján a Berlini Szabad Egyetem szerezte meg a győzelmet „Az innováció innovációja: a szövetségesek tecnhológiai együttműködésének következő lépései” ötletével.

Forrás: nato.int
Facebook
Twitter
Linkedin
Doucha Lilla

Doucha Lilla

Lilla a King’s College London International Peace and Security mesterszakos hallgatója, valamint az NKE Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének junior kutatója. Fő kutatási területe a biztonságpolitika és a nemzetközi jog metszetén húzódó lawfare, ugyanakkor jelenleg wargaminggel és űrbiztonsággal is foglalkozik. Korábbi tapasztalatai közt megtalálhatóak kutatógyakornoki pozíciók a Globsec-nél, a KKI-ben, illetve az MCC-ben, valamint Magyarország Állandó NATO Képviseletén is teljesített gyakornokságot.