Nordic Security Conference 2019

2019.03.30. – 2019.03.31.
Oszló

A Nordic Security Conference a YATA Norway szervezésében valósult meg Oszlóban, melyen közel 50 nemzetközi és további közel 50 norvég egyetemista és fiatal pályakezdő vett részt, a MIAT-ot Debrenti Á. Félix, valamint Hőnich Artúr képviselte. Az első nap folyamán délelőtt és délután előadásokon, panelbeszélgetéseken és workshopokon vehettünk részt az alábbi témakörökben:

  • A NATO nemzetközi szerepe: Ms. Kate Hansen Bundt, a Norwegian Atlantic Committee főtitkára
  • A NATO szerepe a 21. században
  • NATO gyakorlatok a 21. században: a Trident Juncture gyakorlati szempontjai
  • Hogyan készülhet fel a NATO az újfajta biztonsági kihívások kezelésére
  • NATO és Oroszország 
  • A hibrid hadviselés megértése: kihívások és ellenintézkedések a liberális demokráciákban
  • A NATO mediterrán párbeszédének jövője
  • A NATO afrikai szerepvállalásának csökkenése
  • Csoportmunka 

Az első nap előadásait és interaktív programelemeit követően a második nap során a nemzetközi résztvevők egy NATO szimulációs gyakorlaton vehettek részt, a Committee for Security Policy, valamint a Norwegian Military Academy közös szervezésében. A Régi Katonai Akadémia épületében megvalósult egy napos szimulációs gyakorlat során a résztvevők, hat fiktív országot képviselve gyakorolták a tagállamok döntéshozatali, együttműködési, kereskedelmi, valamint katonai döntéshozatal folyamatait és azok következményeit. A gyakorlat során valós helyzeteket szimulálva kellett olyan döntéseket meghozni, amelyek biztosították az adott állam szuverenitását, biztonságát, fejlődését a fiktív globális színtéren.

Facebook
Twitter
Linkedin
Debrenti Á. Félix

Debrenti Á. Félix

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok BA szakán végzett tanulmányait követően az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetében folytatta MA tanulmányait vezetés és szervezés szakirányon. 2018-tól kezdve alapító tagként, valamint elnökként vezette a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanácsot (MIAT / YATA Hungary), 2019-ben Vizi E. Szilveszter javaslatára a Magyar Atlanti Tanács alelnökévé választották, ahol jelenleg második többéves ciklusát tölti elnökségi tagként. 2020-2022 között a brüsszeli székhelyű Youth Atlantic Treaty Association International alelnöki feladatait is ellátta. Jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodában dolgozik, továbbá a The Budapester magazin alapítója és főszerkesztője.