NATO SUB – Social Update Briefing (2021/7)

A Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács „NATO Social Update Briefing” hírösszefoglaló rovatában hónapról-hónapra elhozzuk Nektek a Szövetség aktuális híreit.

Afganisztán

A NATO külügyminisztereinek nyilatkozata Afganisztánról (Brüsszel, 2021. augusztus 20.)

  1. Mi, a NATO külügyminiszterei azért gyűltünk ma össze, hogy megvitassuk az Afganisztánt érintő nehéz helyzetet.
  2. Egységesen aggodalmunkat fejezzük ki az afganisztáni súlyos események miatt, és az erőszak azonnali befejezését szorgalmazzuk. Mély aggodalmunkat fejezzük ki az Afganisztánban elkövetett visszaélésekről és a súlyos emberi jogi jogsértésekről szóló jelentések miatt is. Megerősítjük elkötelezettségünket az ENSZ Biztonsági Tanácsának augusztus 16-i nyilatkozata mellett, és minden körülmények között ragaszkodunk az emberi jogokkal és a nemzetközi humanitárius joggal kapcsolatos nemzetközi normák betartásához.
  3. Jelenleg elsődleges feladatunk, hogy eleget tegyünk azon kötelezettségvállalásainknak, hogy folytatjuk polgáraink, partnerországaink állampolgárai és a veszélyeztetett afgánok biztonságos evakuálását, különösen azokét, akik segítették erőfeszítéseinket. Felszólítjuk az afganisztáni hatalmon lévőket, hogy tartsák tiszteletben és segítsék elő a biztonságos és rendezett távozásukat, többek között a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren keresztül. Amíg a kitelepítési műveletek folytatódnak, addig a szövetséges katonai eszközökkel folytatjuk szoros operatív koordinációnkat a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren.
  4. Az afgán nép megérdemli, hogy védett körülmények között biztonságban és méltóságban éljen, és építhessen az elmúlt húsz év során elért fontos politikai, gazdasági és társadalmi eredményekre. Kiállunk a civil társadalom szereplői mellett, akik számára lehetővé kell tenni, hogy továbbra is biztonságosan folytathassák hasznos szerepüket az afgán társadalomban. Felszólítunk minden pártot Afganisztánban, hogy jóhiszeműen dolgozzanak egy befogadó és reprezentatív kormány létrehozásában, többek között a nők és a kisebbségi csoportok érdemi részvételével. A jelenlegi körülmények között a NATO felfüggesztette az afgán hatóságok támogatását. Minden jövőbeli afgán kormánynak be kell tartania Afganisztán nemzetközi kötelezettségeit; védenie kell minden afgán, különösen a nők, a gyermekek és a kisebbségek emberi jogait; fenn kell tartania a jogállamiságot; biztosítania kell a humanitárius hozzáférés lehetőségét; továbbá biztosítania kell, hogy Afganisztán soha többé ne szolgáljon menedékként a terroristák számára.
  5. Az elmúlt húsz évben sikeresen megakadályoztuk, hogy Afganisztán a terroristák számára egy biztonságos menedékként szolgáljon, ahonnan támadásokat kezdeményezhetnek. Nem engedjük, hogy terroristák fenyegessenek minket. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a terrorizmus elleni küzdelemben határozottan, elszántan és szolidárisan.
  6. Tiszteletben tartjuk mindazok szolgálatát és áldozatkészségét, akik fáradhatatlanul dolgoztak az elmúlt húsz évben Afganisztán szebb jövőjéért. Együtt teljes mértékben átgondoljuk az afganisztáni elkötelezettségünket, és levonjuk a szükséges tanulságokat. Továbbra is támogatjuk a stabil, virágzó Afganisztánt, amelyet az afgán nép megérdemel, és továbbra is foglalkozunk az Afganisztán és a térség előtt álló kritikus kérdésekkel a közeljövőben és azon túl is, többek között a regionális és nemzetközi partnerekkel, például az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal való együttműködésünk révén.

Partnerkapcsolatok

A NATO főtitkára egyeztetést folytatott az egyiptomi külügyminiszterrel

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 2021. július 12-én a NATO brüsszeli főhadiszállásán fogadta Szameh Soukry egyiptomi külügyminisztert. A felek számos, a NATO és Egyiptom közötti partnerséggel kapcsolatos kérdésről tárgyaltak, amely kapcsolat a NATO Mediterrán Párbeszéd programján keresztül több mint 25 éve áll fenn.

A főtitkár elmondta, hogy Egyiptom továbbra is fontos NATO-partner marad, amely kulcsszerepet játszik a régióban. Stoltenberg üdvözölte az Egyéni Partnerségi Együttműködési Program megújítását, amely a Mediterrán Párbeszéd partnerországaival folytatott célzott együttműködés fő eszköze.

A főtitkár és Sameh Shoukry miniszter eszmecserét folytatott az Egyiptom biztonságát és érdekeit érintő regionális fejleményekről, továbbá megosztották nézeteiket a NATO és Egyiptom közötti lehetséges együttműködés kilátásairól más, közös érdeklődésre számot adó területeken is.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Minister for Foreign Affairs of the Arab Republic of Egypt, Sameh Shoukry

A NATO főtitkára Bosznia-Hercegovina minisztereivel egyeztetett az együttműködésről

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 2021. július 14-én a NATO főhadiszállásán fogadta Bisera Turkovićot, Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsának elnökhelyettesét és egyben külügyminiszterét, valamint Sifet Podžićot, az ország védelmi miniszterét, hogy megvitassák, hogyan lehetne tovább erősíteni a NATO kapcsolatát Bosznia-Hercegovinával és a tágabb értelemben vett nyugat-balkáni régióval.

A kétoldalú találkozót követően a miniszterek részt vettek a főtitkár által elnökölt Észak-atlanti Tanács ülésén, ahol a szövetségesek a reformprogramot és a jövőbeli politikai párbeszédet tárgyalták meg. Stoltenberg főtitkár elmondta, hogy a szövetségesek érdeklődnek a reformprogram végrehajtásának részletei iránt, és hogy várakozással tekint a konstruktív és informatív vita elé. Hozzátette, hogy a NATO továbbra is készen áll arra, hogy támogassa Bosznia-Hercegovina reformtörekvéseit.

A főtitkár a találkozón köszönetet mondott Bosznia-Hercegovinának az afganisztáni Eltökélt Támogatás misszióhoz való hozzájárulásáért. Elmondta továbbá, hogy örül annak, hogy a régióban javult a COVID-19 helyzete, valamint hogy a NATO az Euro-Atlanti Katasztrófaelhárítási Koordinációs Központon (EADRCC) keresztül támogatni tudta Bosznia-Hercegovinát a járvány elleni küzdelemben.

(left to right) Bisera Turković (Foreign Affairs Minister of Bosnia and Herzegovina), NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Sifet Podžić (Defence Minister of Bosnia and Herzegovina)

A főtitkárhelyettes fogadta az Ukrán miniszterelnök-helyettest a NATO központban

Mircea Geoană főtitkárhelyettes július 7-én a Nato központban fogadta Ukrajna miniszterelnök helyettesét és az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős minsztert, Oleksii Reznikovot. Megvitatták Ukrajna és annak biztonsági környezetét, illetve a NATO támogatását Kijev számára.

 A NATO-Ukrajna Bizottság ülésen a Szövetségesek határozott támogatásukat fejezték ki Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és hangsúlyozták az ukrán reformprogram fontosságát, mely segíti az ország közeledését a NATO felé. A szövetségesek elismerték Reznyikov miniszterelnök-helyettes Ukrajna és a Szövetség szoros partnerségéért végzett munkáját. 

A főtitkárhekyettes kiemelte, hogy a júniusi NATO-csúcstalálkozón a vezetők egységesen támogatták Ukrajna azon jogát, hogy külső beavatkozásoktól mentesen döntsön saját jövőjéről. A csúcstalálkozó közleménye megismételte a 2008-as bukaresti csúcstalálkozó azon döntését, hogy Ukrajna a Szövetség tagja lesz.

NATO Deputy Secretary General, Mircea Geoană and Oleksii Reznikov, Deputy Prime Minister of Ukraine and Minister for Reintegration of the Temporarily Occupied Territories of Ukraine

A NATO főtitkár és az izraeli külügyminiszter találkozója

Jens Stoltenberg a NATO központjában találkozott Yair Lapiddal, Izrael külügyminiszterével és egyben alternatív miniszterelnökével, hogy megvitassák a NATO-Izrael kapcsolatok kérdéseit.

A főtitkár elmondta, hogy Izrael a NATO egyik legelkötelezettebb partnere, valamint kiemelte, hogy a COVID-19 világjárvány miatt bevezetett korlátozások ellenére folytatódtak a diskurzusok a személyzet és a szakértők között.

Izrael több mint 20 éve fontos partnere a NATO-nak, illetve aktív tagja a NATO Mediterrán Párbeszédének. A NATO és Izrael számos területen működik együtt, beleértve a tudományt és a technológiát, a polgári vészhelyzetekre való felkészülést és kezelést, az ellenálló képességet, a terrorizmus elleni küzdelmet, a katonai orvoslást, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását, valamint a nőket, a békét és a biztonságot.

Stoltenberg és Lapid miniszter is megosztotta véleményét a NATO és Izrael közötti potenciális együttműködés kilátásairól, mint például az éghajlatváltozásról, a védelmi innovációról, továbbá a feltörekvő és zavaró technológiákról. Ezen kívül a NATO főtitkár a szövetségesekkel együtt továbbra is felszólítja Iránt, hogy tartsa be és hajtsa végre az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződésből és a Nemzeti Atomenergia Ügynökséggel kötött védelmi megállapodásból eredő valamennyi kötelezettségét, valamint tartózkodjon minden olyan tevékenységtől, amely nincs összhangban az ENSZ Biztonsági Tanács 2231-es határozatával. 

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Alternate Prime Minister and Minister of Foreign Affairs of Israel, Yair Lapid
Facebook
Twitter
Linkedin