NATO SUB – Social Update Briefing (2021/4)

A Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács „NATO Social Update Briefing” hírösszefoglaló rovatában hónapról hónapra elhozzuk Nektek a Szövetség aktuális híreit.

Partnerkapcsolatok és konferenciák

A NATO főtitkárhelyettese kihangsúlyozta a fiatalok jelentőségét a NATO jövőjében az Atlantic Forum tavaszi konferenciáján

Mircea Geoană, főtitkárhelyettes a 2021. április 9-ei Atlantic Forum tavaszi online konferenciájának beszédében, nyomatékosította a fiatalok NATO-hoz való jelentős hozzájárulását. Meglátása szerint, a fiatal szakemberek döntő szerepet játszanak a NATO jövőjének alakításában, valamint a Szövetség szabadság, demokrácia és jogállamiság értékképviseletében.

Mindezek mellett, kiemelte azokat a közelmúltban tett törekvéseket, amelyek a fiatalok NATO munkájába való bevonására összpontosultak. Többek között, ilyen törekvésnek minősül a Szövetség első ifjúsági csúcstalálkozója, amely lehetőséget nyújt a fiatal szakemberek számára, hogy bekapcsolódjanak a NATO 2030-as Kezdeményezés kidolgozásának munkájába, illetve a NATO új „Young Professionals Programme” is.

Geoană szerint, a NATO technológiai előnyeinek fenntartásában és az ellenállóbb társadalmak kiépítésében jelentős szerepet játszik az egység és az erős transzatlanti kötelék is. Hozzátette továbbá, hogy a NATO-országokban élő egymilliárd ember biztonságának fenntartásához, mindig a jövőbe kell tekintenünk.

Forrás: nato.int

 A NATO főtitkára az indiai Raisina Dialogue esemény során kiemelte a biztonság globális megközelítésének fontosságát

2021. április 13-án került megrendezésre az indiai Külügyminisztérium és az Observer Research Foundation által szervezett többoldalú konferencia. A NATO Főtitkára, Jens Stoltenberg is nyilatkozott az eseménnyel kapcsolatban, rámutatva számos fontos tényezőre, amely India fontosságát jelzi a globális színtéren. Kiemelte, hogy az elmúlt hét évben a NATO sikeresen biztosította a békét az euro-atlanti térségben, tiszteletben tartva a demokráciát, valamint az emberi jogokat. Hozzátette, hogy a Szövetség sikere a változó világhoz való alkalmazkodás képességén nyugszik.

Most, hogy a világ különösen gyorsan és kiszámíthatatlanul változik, rendkívül fontosnak tartják, hogy világszerte szorosabban együttműködjenek partnereikkel annak érdekében, hogy a jövőben is biztosítani tudják a szabályokon alapuló nemzetközi rend működését, valamint a demokráciát. Ezen kijelentések fényében, a főtitkár hangsúlyozta az India és a NATO közötti párbeszéd fejlesztésének fontosságát az ázsiai csendes-óceáni térségben, mivel az ország számos közös biztonsági kihívás frontvonalán áll.

A NATO főtitkárhelyettese részt vett a NATO Cyber Defence Pledge konferenciáján

Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes, az április 15-én tartott NATO 2021-es Cyber Defence Pledge konferenciáján, vitaindító beszédében felvázolta a NATO kiberfenyegetéshez való alkalmazkodását. A főtitkárhelyettes kihangsúlyozta, hogy a Szövetségnek egyre nagyobb kiberfenyegetésekkel kell szembenéznie, amelyek a demokratikus folyamatokat, valamint intézményeket célozzák meg. „Amióta 2016-ban elfogadtuk a Cyber Defence Pledget, hosszú utat tettünk meg” – mondta, ugyanakkor hozzátette, hogy a jövőre nézve még mindig akad teendő.

A szövetségesek egyetértettek abban, hogy egy kibertámadás kiválthatja a NATO kollektív védelmi záradékát, az ötödik cikkelyt, illetve, hogy a kiberteret katonai területként kell kijelölni, a szárazföld, a tenger, a levegő és az űr mellett. „Egyes szövetségesek tovább erősítik nemzeti kibervédelmüket, összhangban a Cyber Defence Pledgebe foglalt kötelezettségvállalásokkal” – tette hozzá Geoană.

A főtitkárhelyettes köszönetet mondott Észtországnak is, amiért otthont adott az idei online konferenciának. Ez a konferencia lehetővé teszi a Szövetség és a magánszektor szakértőinek, hogy a kibervédelem legsürgetőbb kérdéseivel foglalkozzanak, és megosszák egymással bevált gyakorlataikat.

A konferencia résztvevőihez szólva, a főtitkárhelyettes kiemelte a hasonló gondolkodású partnerekkel, köztük a magánszektorral és az állami intézményekkel való együttműködés és kapcsolattartás fontosságát, a stabilitás előmozdítása és a kibertér konfliktusok kockázatának csökkentése érdekében. Mindezek mellett, szó esett arról is, hogy a szövetségesek ellenálló képességének növelése és a technológia kiaknázása a NATO 2030-as Kezdeményezés kulcsfontosságú eleme a Szövetség megerősítéséhez.

Magas szintű találkozók

A NATO Katonai Bizottságának elnöke Ukrajnába látogatott

2021. április 6–7-én Stuart Peach légi főmarsall, a NATO Katonai Bizottságának elnöke, a főtitkár vezető katonai tanácsadója találkozott Volodimir Zelenskij ukrán elnökkel, valamint az ukrán fegyveres erők főparancsnokával, Ruslan Khomchak vezérezredessel.

Stuart Peach légi főmarsall megerősítette a NATO és Ukrajna közötti partnerséget, hangsúlyozva, hogy Ukrajna a NATO egyik legfontosabb partnere, kiemelve, hogy az teljes mértékben támogatja szuverenitását és területi integritását. A megbeszélés fő témái között voltak Ukrajna védelmi reformjai, a jelenlegi fejlesztések, a fekete-tengeri régió, valamint Ukrajna elkötelezettsége a NATO Afganisztánban folytatott támogató missziójában, a koszovói misszióban és a NATO Reagálási Erőiben.

Peach légi főmarsall kijelentette azt is, hogy a NATO örömmel fogadja az Ukrajnában végbemenő jelentős reformokat, melyek célja elsősorban az ország jogállamiságának, valamint demokratikus intézményeinek megerősítése, a korrupció elleni harc, valamint a biztonsági és védelmi szektor megújítása.

Forrás: nato.int

A NATO főtitkára és az ukrán külügyminiszter megvitatta Oroszország katonai felépítését

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üdvözölte Dmytro Kuleba ukrán külügyminisztert 2021. április 13-án a NATO központjában, a NATO-Ukrajna Bizottság ülésén, amely témája Ukrajna és környékének biztonsági helyzete. „Oroszország jelentős katonai felvonultatása indokolatlan, megmagyarázhatatlan és mély aggodalomra ad okot” – mondta a főtitkár. A Szövetségesek megerősítették, hogy a NATO továbbra is támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki Oroszország viselkedésével kapcsolatban.

A NATO továbbá felszólította Oroszországot, hogy tartsa be a minszki megállapodásokat, szüntesse be a kelet-ukrajnai fegyveresek támogatását, vonja ki erőit az ukrán területről, illetve konstruktív módon vegyen részt az EBESZ-ben.Stoltenberg felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a katonai műveletekkel, hagyja abba provokációit és haladéktalanul vessen véget az eszkalációnak. Hangsúlyozta, hogy a Szövetségesek nem ismerik el, és nem is fogják elismerni Oroszország illegális és törvénytelen Krím-annektálását, valamint elítélik az orosz katonai tevékenységet a félszigeten.

A főtitkár megismételte, hogy a NATO rendíthetetlenül elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránt. Hangsúlyozta, hogy a NATO továbbra is jelentős politikai és gyakorlatias támogatást nyújt Ukrajnának. Az ülés során az ukrán külügyminiszter tájékoztatta a Szövetségeseket a régió legújabb eredményeiről, Stoltenberg pedig kiemelte, hogy a reformoknak köszönhetően Ukrajna közelebb fog kerülni a NATO-hoz.  

Forrás: nato.int

A NATO főtitkára az Egyesült Államok külügyminiszterét fogadta a NATO központban.

Jenst Stoltenberg főtitkár, április 14-én fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert  Brüsszelben, a NATO központban. Stoltenberg a találkozást egy lehetőségnek nevezte, hogy “Afganisztánban egy szoros együttműködés és konzultáció jöjjön létre a Szövetségesek között a jövőben.” A megbeszélés során egyeztettek az orosz agresszióról Ukrajnában, valamint szó volt a következő NATO csúcs találkozójáról is.

A NATO főtitkára az Egyesült Államok védelmi miniszterét fogadta a NATO központban

Jens Stoltenberg főtitkár a NATO központjában üdvözölte Lloyd Austint, az Egyesült Államok védelmi miniszterét 2021. április 14-én, megköszönve vezetését és „az Egyesült Államok Szövetségünk iránti elkötelezettségét”. Afganisztánról Stoltenberg úgy vélekedett: „együtt mentünk be, együtt igazítottuk jelenlétünket, és együtt is távozunk”, hangsúlyozva a szoros konzultációk fontosságát.

A főtitkár elmondta, hogy megvitatják Oroszország agresszív akcióit Ukrajnában és környékén, valamint a NATO Kijevnek nyújtott támogatását. Stoltenberg úr elmondta, hogy foglalkozni fog a közelgő NATO-csúcs előkészületeivel, Austin védelmi miniszterrel együttműködve, különös tekintettel a NATO 2030 menetrendjére. A főtitkár korábban találkozott Antony Blinken külügyminiszterrel, és a két amerikai vezető később részt vett az Észak-atlanti Tanács videokonferenciás ülésén az összes szövetséges külügy- és védelmi miniszterével.

Missziók

A NATO-szövetségesek döntöttek az Afganisztánban tartózkodó erők kivonásáról

A NATO-szövetségesek 2021. április 14-én úgy döntöttek, hogy május 1-jével megkezdik a csapatkivonást az afganisztáni Resolute Support misszióból, és a tervek szerint néhány hónapon belül befejezik az összes csapat kivonását.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetséges külügy- és védelmi miniszterek virtuális találkozóját követően az amerikai külügy- és védelmi miniszterekkel közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy „a csapatkivonás rendezett, összehangolt és átgondolt lesz”. Hozzátette: „együtt vonultunk be Afganisztánba, közösen módosítottuk az erőink feladatrendszerét, és együtt is távozunk”.

Stoltenberg főtitkár a lépést „egy új fejezet kezdetének” nevezte a NATO és Afganisztán közötti kapcsolat szempontjából, és kijelentette, hogy: „A szövetségesek és a partnerek továbbra is az afgán nép mellett fognak állni, de most az afgán népen múlik a fenntartható béke megteremtése”.

Forrás: nato.int

Lengyelország csatlakozik a NATO törökországi biztosítási missziójához

Lengyelország 2021. április 20-án úgy határozott, hogy egy katonai egységet telepít Törökországba a NATO intézkedéseinek támogatására a Szövetség délkeleti részén a biztonság megerősítésére. Lengyelország a Földközi-tenger keleti és a Fekete-tenger feletti tengeri járőrökkel fogja támogatni Törökországot egy lengyel M28 „Bryza” repülőgéppel.

A lépést Oana Lungescu, a NATO szóvivője melegen üdvözölte. Ez a bevetés egy elfogadott intézkedéscsomag része volt, hogy segítsen Törökországnak növelni a légi és tengeri tevékenységeit a Földközi-tenger keleti részén.

Nyilatkozatok

Az Észak-atlanti Tanács miniszteri nyilatkozata Afganisztánról

2001-ben a NATO szövetségesek a történelem folyamán első és egyetlen alkalommal léptették életbe az 5. cikkelyt, azzal a céllal, hogy szembeszálljanak az Al-Kaidával Afganisztánban. Az elmúlt közel 2 évtizedben a NATO rengeteg katonát és erőforrást invesztált az országba, továbbá sikerült az Afganisztáni Iszlám Köztársaság erőivel együtt dolgozni. 

Az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy nincs többé katonai kihívás és megoldásra váró feladat a Köztársaságban, így május elsejét kezdve megkezdődik az amerikai NATO katonák kivonása. Amennyiben a tálib fél, a tűzszünet ellenére  agresszorkét lépne fel,a szövetséges erők határozott válaszcsapásokat fognak véghezvinni. 

A NATO továbbra is támogatja a békefolyamatok menetét, és a békés megoldás folytatását a talibán és a köztársasági fél között. A NATO és a közel-keleti ország közötti kapcsolatok nem fognak megszűnni, és a nyugati fél továbbra is elősegíti a demokratikus intézmények terjedését. A béke célja az egyenlő jogok, jogállamiság és az elmúlt 20 évben elért eredmények konzerválása, valamint hogy az országot továbbra is távol tartsa a terrorista sejtek megjelenésétől. 

A szövetség a történelem egyik legnagyobb koalícióját állította össze az afganisztáni szolgálatra. Csapataik együtt vonultak be Afganisztánba, együtt alkalmazkodtak, és most együtt is  távozunk. Az egész világ hálás lehet azoknak, akik részt vettek ebben a misszióban és támogatták a terrorizmus elleni fellépést – áll a miniszteri nyilatkozatban.

Az Egyesült Államok orosz tevékenységre adott válaszának bejelentését követő Észak-atlanti Tanács nyilatkozat 

Az Észak-atlanti Tanács által kiadott nyilatkozatban a NATO támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat és annak ukrán és grúz területeken tanúsított orosz agresszióra adott válaszlépéseit. A Szövetség elítéli a Budapesti Szerződésben megfogalmazott határok sérthetetlenségére vonatkozó kötelezettség orosz megszegését, a szövetségesek nemzeti választásába való beavatkozási kísérleteket, valamint az orosz ellenzéki képviselő, Alexei Navalny ellen bevetett biológiai fegyverek használatát.

A nemzetközi jog ezen megsértései biztonsági kockázatot hordoznak az euro-atlanti térség számára, így a NATO felszólította Oroszországot a destabilizáló tevékenységének azonnali felfüggesztésére, a nemzetközi kötelezettségekhez való visszatérésre, valamint az ukrán határon folyó katonai mozgósítások leépítésére. A Szövetség továbbra is nyitott Moszkvával konstruktív párbeszédet folytatni, ezért felhívta az orosz vezetés figyelmét a rendszeres NATO-Oroszország Tanács üléseihez való visszatéréshez.

Facebook
Twitter
Linkedin