NATO SUB – Social Update Briefing (2021/3)

A Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács „NATO Social Update Briefing” hírösszefoglaló rovatában hónapról hónapra elhozzuk nektek a Szövetség aktuális híreit.

Nők és a NATO 

A nők létfontosságúak egy erősebb NATO-hoz

A nemzetközi nőnap alkalmából Mircea Geoană, NATO főtitkárhelyettes, „Inspiráló Nők Ünneplése” címmel online fórumot rendezett a Professional Women’s Network (PWN) romániai csúcstalálkozóján.

Mircea Geoană kiemelte a NATO eddigi eredményeit, mely a munkahelyi közegben történő nemek közötti esélyegyenlőség integrálásától kezdve, a politika, a tervezés, a képzés és oktatás, a missziók és a műveletek területeire is kiterjedt. Mindemellett kihangsúlyozta a nők kiemelkedő szerepét egy erősebb és befogadóbb Szövetség létrehozásában. Meglátása szerint a NATO 2030-as kezdeményezése és a 2021-es csúcstalálkozón hozott döntések is nagyban hozzá fognak járulni a NATO Nőkkel, Békével és Biztonsággal kapcsolatos alapelveinek további erősítéséhez.

Mary Robinson, Írország volt elnöke és az ENSZ korábbi emberi jogi főbiztosa, valamint Roberta Metsola, az Európai Parlament első alelnöke szintén részt vett az eseményen, amely így összesen tizenkilenc romániai városban hozta össze a Professional Women’s Network képviselőit.

Forrás: nato.int

Partnerkapcsolatok és konferenciák

Az erős transzatlanti kötelék Európa biztonságának alapja

Hiszek Észak-Amerika és Európa szövetségében, a NATO-ban, a stratégiai szolidaritásban. Bármilyen kihívással is szembesülünk, együtt erősebbek vagyunk” – mondta Jens Stoltenberg, NATO főtitkár, a bruges-i Európa Főiskolán tartott beszédében, amelyben a transzatlanti együttműködés fontosságát, valamint az erős intézmények szükségességét hangsúlyozta. Az erős transzatlanti kötelék Európa biztonságának alapja, emiatt a főtitkár egyaránt hisz az európai integrációban és a transzatlanti együttműködésben. „Szövetségünk az egyetlen platform, amely összeköti Észak-Amerikát és Európát a mindennapokban, a közös biztonsági kihívások megvitatása, a béke megőrzése és a háború megakadályozása érdekében.” – tette hozzá. 

Stoltenberg szintén beszélt arról, hogyan fog a NATO továbbra is alkalmazkodni a kihívásokhoz, ideértve Oroszország destabilizáló magatartását, a terrorizmust, a kibertámadásokat, a bomlasztó technológiákat, az éghajlatváltozást és Kína felemelkedését. Mindemellett ismertette a NATO 2030-as kezdeményezés irányvonalait, amely felkészíti a Szövetséget a jövőre.

Együtt többet tudunk elérni 

Jens Stoltenberg, NATO főtitkár részt az Európai Parlament Külügyi Bizottságának, valamint a Biztonság– és Védelempolitikai Albizottságának ülésén, március 15-én. Stoltenberg hangsúlyozta a NATO–EU együttműködés fontosságát, mivel a Szövetség még mindig alappillére Európa biztonságának. A főtitkár kiemelte, hogy a két szervezetnek sok közös értéke van, s közösen többet tudnak elérni az egyre nagyobb kihívásokkal teli világban, mint külön-külön. A Szövetségeseknek és az Uniónak szükséges még több kulcsfontosságú kérdésben együttműködnie, mint a katonai mobilitás, az új technológiák fejlesztése, az ellenálló képesség megerősítése, a klímaváltozás elleni harc, és a szabályzatokon alapuló rend. 

Partnerség a NATO és Bosznia-Hercegovina közt

Március 18-án a Mostari Egyetem szervezésében megrendezésre került az „Euro-atlanti folyamatok Bosznia-Hercegovinában” nevet viselő nemzetközi konferencia, ahol Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese, a szervezet és az ország kapcsolatainak további megerősítéséről tartott beszédet, megköszönve Bosznia-Hercegovina hozzájárulását az euro-atlanti térség biztonságához.

Geoană biztosította a résztvevőket, hogy a NATO továbbra is teljes mértékben támogatja az ország törekvéseit egy hivatásos fegyveres erő és demokratikus biztonsági szektor felépítésére, a szarajevói NATO-székház segítségével. A főtitkárhelyettes az Egyesített Fegyveres Erők megalakulását nevezte meg az egyik legfontosabb előrelépésként az együttműködésben. A Szövetségesek elkötelezettek a Nyugat-Balkán stabilizálása iránt, s bátorítják Bosznia-Hercegovinát, hogy jogi keretet biztosítson a katasztrófavédelem számára, fejlessze a szélesebb körű tájékoztatás elérhetőségét, valamint korszerű technológiákkal támogatják az országot a kibervédelemben és biztonságtudományokban.

Oroszország és a fegyverzetellenőrzés

Március 24-én a szövetséges külügyminiszterek Oroszországról és a fegyverzetellenőrzésről tanácskoztak a NATO brüsszeli központjában, közösen Finnországgal és Svédországgal, valamint Josep Borrellel, az EU főképviselőjével. „Oroszország megnövelte hazai elnyomó és a külföldön tapasztalt agresszív viselkedésének mintázatát” – mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Emellett hangsúlyozta, hogy továbbra is érvényes a Szövetségesek Oroszországgal szembeni kétirányú megközelítése, amely az elrettentést és a védelmet ötvözi a párbeszédre való nyitottsággal. A főtitkár kiemelte, hogy minden szövetséges üdvözli az Új START-szerződés kiterjesztéséről szóló döntést, továbbá, hogy a NATO továbbra is egyedülálló platform Európa és Észak-Amerika számára a fegyverzetellenőrzés jövőjéről folytatott konzultációhoz.

Forrás: nato.int

Műveletek

NATO gyakorlatok a Balti– és Fekete-tengeren

Április 3-án a NATO erők gyakorlatot hajtottak végre a Balti– és Fekete-tengeren. A gyakorlat célja a Szövetséges erők biztosítása volt arról, hogy továbbra is képesek választ adni bárminemű fenyegetésre a térségben.

Számos harcieszköz vett részt a több különböző gyakorlaton,  beleértve a nemzetek által biztosított vadászgépeket, egy amerikai bombázót és NATO hadihajót. Egy szimulációban résztvevő, hadihajók ellen is felszerelt légierős egységek, kipróbálhatták magukat egy aknanaszáddal szemben is. Továbbá egy AWACS támogató repülő és egy olasz üzemanyagellátó-repülő is részt vett az eseményen. 

NATO tengeri járőr a Földközi-tengeren

A görög haditengerészet gyöngyszeme, a Salamis, és a horvát haditengerészet Dubrovnik nevű torpedónaszádja, továbbá az ezeket támogató légierő és tengeralattjárók részt vettek március 11-én a Földközi-tenger középső vidékét biztosító Operation Sea Guardian (OSG) művelet egy bevetésén.Az OSG fő célja a terrorizmus elrettentése. Az idei második OSG művelet a Földközi-tenger medencéjének középső részére koncentrál, melynek keretében több afrikai kikötőt is meglátogatnak. A hadihajók segítésére szolgáló SOCCE központ irányítása alatt török és spanyol különleges erők állnak készültségben. Az OSG bevetéseknek továbbra is céljuk a partnerkapcsolatok fejlesztése. A küldetés a jövőben is az egyik legfontosabb NATO projekt fog maradni, melyen keresztül lehetőség nyílik fenntartani a földközi tengeri stabilitást, összehangolva a tengeri hadviseléssel.  

Felhívások

Gyakornoki felhívást tett közzé a NATO a 2022-es évre vonatkozóan 📣

Nemzetközi szervezetként a diverzitás hangsúlyosan jelenik meg a NATO-ban, hiszen különböző hátterű, kultúrájú és gondolkodású emberek dolgoznak együtt. A Szövetség gyakornoki programja lehetőséget kínál a fiatalok számára, hogy betekintést nyerjenek egy ilyen multikulturális környezetbe, ahol olyan szakterületeken szerezhetnek gyakorlati tudást, mint a humán erőforrás, jog, politikatudomány, informatika, pénzügy és kommunikáció.

A 19. alkalommal meghirdetett program 2021. május 2-ig várja a jelentkezéseket a 2022-es évre vonatkozóan.

A gyakornoki program végeztével sokan teljes állásban folytatják karrierútjukat a NATO-nál, de számos további lehetőség is megnyílik a fiatalok számára más nemzetközi szervezeteknél és a közigazgatási területeken.

Bővebb információ az alábbi linkre kattintva érhető el: https://www.nato.int/cps/en/natolive/71157.htm

Facebook
Twitter
Linkedin