NATO SUB – Social Update Briefing (2021/1)

Forrás: nato.int

A Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács „NATO Social Update Briefing” hírösszefoglaló rovatában hónapról hónapra elhozzuk nektek a Szövetség aktuális híreit. 

„2021 sarkalatos év lesz”  

Jens Stoltenberg, NATO Főtitkár a német Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti képviselőihez intézett virtuális beszédet január 6-án, mely során megdicsérte a Szövetségesek fegyveres erőit, hogy támogatták a COVID-19 járvány kezeléséhez szükséges polgári erőfeszítéseket.

A Főtitkár emellett kihangsúlyozta, hogy a 2021-es év fontos lehetőségeket tartogat a transzatlanti kapcsolatok újra élesztése, továbbá az európai és észak-amerikai kontinens közötti kötelék további megerősítése szempontjából. Szintén szó esett az afganisztáni békefolyamatról, amelyet a Szövetségesek teljes mértékbe támogatnak. A NATO védelmi miniszterei februárban fogják kiértékelni a Szövetség afganisztáni missziójának jövőjét.

A NATO-nak készen kell állnia bármilyen kihívásra

2021. január 27-én Jens Stoltenberg, a NATO Főtitkára, felhívta a szövetséges vezérkari főnökök figyelmét, hogy a Szövetségnek válaszképesnek kell maradnia bármilyen kihívásra napjaink egyre kiszámíthatatlanabb és versengő világában. A COVID-19 járvány elleni küzdelem mellett a NATO-nak más jelenlegi és jövőbeli kihívásokra is szükséges összpontosítania. A főtitkár szorgalmazta, hogy a szövetségesek továbbra is növeljék védelmi kiadásaikat, fektessenek be modern képességekbe, és fokozzák a fegyveres erők felkészültségét a globális kihívások (mint például Oroszország agresszív fellépése, terrorizmus, Kína felemelkedése) kezelése érdekében. Továbbá, hogy a jövőben szorosan működjenek együtt az ázsiai és csendes-óceáni régió demokráciáival. 

Technológia

Képzés játékkal 

A NATO Science ismeretterjesztő sorozat ezúttal a Tudományos és Technológiai Szervezet (STO) projektjeként megvalósuló gamifikációt, azaz a játékokban használt taktikák mindennapi életre való kivetítését mutatja be a kibervédelem kontextusában. A 2017 óta futó program alapkutatása olyan stratégiai játékok keresésére irányult, melyek megfelelően modellezik a kiberbiztonságot. Azonban, mint a kutatás kimutatta, a kiber nem választható el a többi műveleti színtértől. Az eredmények mentén a kutatócsoport egy olyan több területet lefedő játék kidolgozása mellett döntött, mely hozzájárul a katonák kiképzésének, a NATO ellenállóképességének, valamint a műveleti készültség biztonsági kihívásokhoz való adaptációjához.

A robotok elsőként 

A tűzszerészek életveszélyes munkájának segítése érdekében, a firenzei egyetem kutatói kifejlesztettek egy új tűzszerész-robotot, az UGO-1-et. A 2015-ben indult kutatásban és az azt követő „Demining Robots” projektben különböző szakmai háttérrel rendelkező tudósok vettek részt. Az UGO-1-et egy egyszerű ember-számítógép interfész vezérli, amely alkalmazható katonai és polgári célból is, továbbá fel lehet használni a földalatti szolgáltatások vagy akár a kulturális örökség tárgyainak felderítésére. A technológiai fejlődés mellett a projekt nagy hangsúlyt fektetett a Szövetség partnerországaival és a fiatal tudósokkal való együttműködésre.

Partnerkapcsolatok

Történelmi találkozó: erősödő kapcsolat Mauritánia és a NATO között 

Január 14-én a brüsszeli NATO központban fogadta Jens Stoeltenberg, a NATO Főtitkára, Mohammed Ould Ghazuanit, Mauritánia elnökét. A találkozó kiemelt jelentőségű volt, hiszen Ghazuani az első olyan vezetője a nyugat-afrikai országnak, aki a NATO központba látogatott. 

Stoltenberg kiemelte Mauritánia regionális biztonság fenntartására irányuló törekvéseit, valamint szerepét a terrorizmus elleni küzdelemben, melyet a Szövetségesek is figyelemmel követnek a Száhel-övezetben. A főtitkár hangsúlyozta, hogy a két fél erősödő kapcsolata mélyebb együttműködéshez vezethet a regionális terrorizmussal szembeni küzdelemben, illetve Mauritánia integritásának a megőrzésében. A NATO a továbbiakban is törekszik a Száhel G5 csoport támogatására, illetve Stoltenberg sürgette a régió országait, valamint Mauritánia belső politikai erőit, hogy a líbiai helyzet stabilizálásával támogassák a berlini folyamatokat. 

Mauritánia 1995 óta áll partnerségben a NATO-val, melynek eredményeként jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre az afrikai országban, első sorban katonai területen, valamint a közellátásban, egészségügyi szférában és a civil védelemben, melynek eredményeként létrehoztak két, a lakosság védelmét szolgáló egységet. 

A Főtitkár gratulált az USA új elnökének 

Jens Stoltenberg a NATO nevében gratulált Joe Bidennek, az Egyesült Államok 46. elnökének, beavatási ceremóniájához és alelnökének, Kamala Harrisnek. Biden hivatalba lépését követően új fejezet kezdődik a transzatlanti szövetség számára. Az Észak-Amerika és Európa közötti szoros együttműködés a biztonság alapja, és egy erős NATO egyaránt kedvező Észak-Amerikának és Európának. Az Egyesült Államok stabil irányítása továbbra is szükséges, mivel együtt munkálkodunk vele demokráciáink, értékeink és a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelme érdekében. A Szövetségeseknek közösen kell fellépniük Kína térnyerése, a terrorfenyegetettség – beleértve Afganisztánt és Irakot –, valamint egy határozottabb Oroszország biztonsági következményeinek kezelése érdekében. 

A NATO főtitkár a Georgaiával való kapcsolatok erősítéséről 

Január 22-én a NATO-központban találkozott Jens Stoltenberg főtitkár és Salome Zourabichvili, georgiai elnökasszony. A találkozón a főtitkár köszönetet mondott Salome Zourabichvilinak a szoros politikai partnerségért és katonai együttműködésért. A főtitkár bízik benne, hogy a kapcsolatok a jövőben erősödni fognak és buzdította a georgiaikat, hogy folytassák az országban megindult reformokat. A főtitkár külön köszönetet mondott az elnökasszonynak, amiért ők az egyik legnagyobb kontingenssel rendelkező nemzet az afganisztáni kiképző misszióban. A koronavírus járvány ellenére a főtitkár szerint a két fél képes folytatni és tovább erősíteni partnerségüket és bíztatta a Georgiát, hogy amennyiben a reformok folytatódnak, az ország egyre közelebb kerülhet a NATO tagsághoz A főtitkár kiemelte, hogy támogatják Georgia területi integritását és szuverenitását az orosz agresszióival szemben.

Erősödő kapcsolat Kolumbiával 

Adriana Mejía kolumbiai multilaterális ügyekért felelős külügyminiszter helyettes, Jairo García kolumbiai védelmi stratégiáért felelős védelmi miniszterhelyettes, és a NATO képviselői megegyeztek a bilaterális kapcsolatok megerősítéséről. Kolumbia 2017 óta partnere a NATO-nak, és több mindenben együttműködnek, mint például a hírszerzésben, kibervédelemben, tengerhajózási biztonságban, korrupció ellen való fellépésben, és a terrorizmus elleni harcban. Továbbá a kolumbiai fegyveres erőknek lehetőségük volt már NATO kiképzéseken részt venni.  A megerősített kapcsolat jegyében újabb együttműködések jöhetnek létre, amik magukba foglalnák a bilaterális kapcsolatok rugalmasságát, együttműködő-képességek mélyítését, és a védelmi kapacitások tervezését. 

A NATO-főtitkár és Biden elnök első közös megbeszélése 

Jens Stoltenberg a NATO főtitkára telefonon egyeztetett Joe Biden frissen megválasztott amerikai elnökkel. Stoltenberg gratulált az elnöknek beiktatásához, mely megmutatta az USA demokráciájának és értékeinek erejét, továbbá üdvözölte Biden ígéretét a szövetségesi kapcsolatok újjáépítésére.

Megbeszélést folytattak a NATO előtt álló kihívásokról, mint például a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemről Afganisztánban és Irakban, a határozottabb fellépésről Oroszországgal szemben és Kína felemelkedésének a biztonságra gyakorolt hatásairól. Megerősítették együttműködési szándékukat más globális kihívások esetében is, legyen szó éghajlatváltozásról vagy a koronavírus járványról. Mindketten kiemelték a védelmi kiadások folyamatos növelésének fontosságát, annak érdekében, hogy egy bizonytalan és kiszámíthatatlan világban is biztonságban legyenek az országaink. Végezetül kijelentették, hogy örömmel néznek a közös munka elé. 

Az Egyesült Államok haditengerészete a Fekete-tenger térségében gyakorlatozik 

Az Egyesült Államok haditengerészetének rombolója, a USS Porter, január 28-án belépett a Fekete-tenger térségébe, ahol rutin tengerbiztonsági műveleteket, valamint gyakorlatozást hajt végre NATO-tagállamokkal és a régióban lévő partnerországokkal közösen. A USS Porter a harmadik amerikai haditengerészeti hajó, amely az elmúlt napokban a Fekete-tenger térségébe érkezett. Oana Lungescu NATO-szóvivő üdvözölte a lépést és kiemelte, hogy a térség stratégiai fontosságú a NATO számára, ezért a Szövetség fokozza védelmi jelenlétét, reagálva a Krím illegális annektálására, valamint az orosz erők növekvő jelenlétére a Fekete-tengeren.

Facebook
Twitter
Linkedin