NATO Engages – London

2019.12.02-04.
London

2019. december 4-én harmadik alkalommal rendezték meg a NATO Public Diplomacy Division támogatásával a NATO Engages eseményt, a 2019-es londoni NATO-csúcs hivatalos mellékeseményét, amelyen Debrenti Á. Félix, valamint Rusz Boglárka vet részt a MAT/MIAT képviseletében. Az esemény elsődleges célja egy olyan platform biztosítása, melyen a résztvevők közel kétharmada a NATO iránt érdeklődő, valamint a biztonságpolitika területén kutató, tevékenykedő 35 év alatti fiatal. A kezdeményezés lehetőséget kínál e fiatalok számára, hogy első kézből értesüljenek a Szövetséget érintő kihívásokról és az azokra adott lehetséges válaszokról, továbbá a program során feltehetik kérdéseiket a Szövetség vezetőinek, állam- és kormányfőknek, államtitkároknak, valamint további vezetőknek és szakértőknek. A 2019-es NATO-csúcs és ezáltal a NATO Engages is kiemelt jelentőséggel bíró rendezvény volt, hiszen ebben az évben ünnepelte a Szövetség a 70 éves fennállásának évfordulóját. 

Az egynapos programra a Central Hall Westminster épületében került sor, ahol reggel 9-től este 6-ig zajlottak a panelbeszélgetések és előadások. Nyitóbeszédet Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi államtitkára tartotta, melyben a Szövetség megújítását célzó javaslatokról beszélt, ezt követően „A NATO szerepe egy kihívásokkal teli világban? Alkalmazkodás a nagyhatalmi verseny új világában” című panelbeszélgetésre került sor.

Ezt követően sor került az első magas rangú beszélgetésre „védelem és elrettentés egy új korszakban” címmel, melyben Andrzej Duda, Lengyelország államfője, valamint Zoran Zaev, Észak-Macedónia miniszterelnöke vett részt. A beszélgetést követően Jens Stoltenberg, NATO főtitkár, közel egy órás panelben folytatta a párbeszédet a fiatalokkal és adott lehetőséget kérdések feltételére.

A délután folyamán folytatódtak a különböző témájú panelek, elsőként egyetemista diákok mutattak be krízisszimulációt, mely a NATO reagálását mutatta be egy természeti katasztrófa esetén. Majd, Lord George Robertson, volt NATO főtitkár mutatta be, hogyan léptette életbe 2001. szeptember 12-én a Szövetség az 5. Cikkelyt.

André Lanata, a NATO Szövetséges Átalakulási Parancsnokság parancsnoka panelbeszélgetését követően Erna Solberg, Norvégia miniszterelnöke a klímabiztonság fontosságáról és annak hatásairól osztotta meg nézeteit a hallgatósággal, akik ezúttal is feltehették kérdéseiket. Ezt követően Mircea Geoana, NATO főtitkárhelyettes elemezte a rendszerváltás, valamint a következő 30 év biztonsági kihívásait.

A nap talán legérdekesebb panelbeszélgetésében Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke, valamint Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke vett részt. Előre meghatározott téma nem volt, így számos biztonságpolitikai kérdés került megvitatásra, többek között szó esett az Északi-sarkon tapasztalható csökkenő jégtakaróról, amely hatására megindult a területszerzési verseny az északi államok között, ez pedig végső soron komoly kérdéseket vethet fel a Szövetség és harmadik országok – Oroszország, Kína – közti viszonyban.

A délután további fontos panelbeszélgetésében védelmi és külügyminiszterek vettek részt: Nicolae Ciuca, román védelmi miniszter, Raimundas Karoblis, lett védelmi miniszter, Jüri Luik, észt védelmi miniszter, Vadim Prystaiko, ukrán külügyminiszter, valamint David Zalkaliani, grúz külügyminiszter. A beszélgetés fő témája a NATO keleti határán jelentkező biztonságpolitikai kihívások elemzése volt, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig.

A nap során számos további panelbeszélgetésre és előadásra került sor, melyeken további elismert politikusok, kutatók, intézetvezetők, előadóművészek és szakemberek adtak elő. A teljes program az alábbi linken keresztül érhető el: https://nato-engages.org/london-2019/

Facebook
Twitter
Linkedin