MAT: Hungary Helps Program bemutatása

2019.10.17.
Budapest

A Magyar Atlanti Tanács elnöksége 2019. október 17-én előadással egybekötött kerekasztal-beszélgetést rendezett, „Hungary Helps Program bemutatása” címmel. A Csóti György alelnök úr által megnyitott esemény vendégelőadója Azbej Tristán államtitkár, valamint Márki Gábor vezérigazgató volt.

Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár előadásában elmondta, hogy Magyarország a világon az első ország, amely kormányzati szintre emelte az üldözött keresztények megsegítésének ügyét. Továbbá, hogy a program fő célja a menekültek hazatérésének segítése az elhagyott otthonokba és a szülőföldön maradásra ösztönzés a célzott humanitárius segélyprogramok által. Államtitkár úr kiemelte, hogy fontos cél a migrációs válság megállítása, ugyanakkor arra is forrásokat kell fordítanunk, hogy stabilizáljuk a migrációt okozó térségeket.

Márki Gábor vezérigazgató úr fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Hungary Helps Program Magyarország teljes humanitárius programjának koordinációjáért felel. Előadásában kitért arra, hogy a főleg állami költségvetésből származó bevétel segítségével jelen tudnak lenni Kelet-Európában (Ukrajna), Afrikában (Mozambik, Nigéria, Kongó, Etiópia), a Közel-Keleten (Szíria, Jordánia, Libanon, Irak), továbbá Sri Lankán és a Fülöp-Szigeteken is. Ezekben a térségekben Magyarország főleg kórházak építését és fenntartását, valamint lakóházak újjáépítését látta és látja el jelenleg is.

Facebook
Twitter
Linkedin
Debrenti Á. Félix

Debrenti Á. Félix

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok BA szakán végzett tanulmányait követően az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetében folytatta MA tanulmányait vezetés és szervezés szakirányon. 2018-tól kezdve alapító tagként, valamint elnökként vezette a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanácsot (MIAT / YATA Hungary), 2019-ben Vizi E. Szilveszter javaslatára a Magyar Atlanti Tanács alelnökévé választották, ahol jelenleg második többéves ciklusát tölti elnökségi tagként. 2020-2022 között a brüsszeli székhelyű Youth Atlantic Treaty Association International alelnöki feladatait is ellátta. Jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodában dolgozik, továbbá a The Budapester magazin alapítója és főszerkesztője.