Magyarország az “európai országok elit klubjába” kerülhet új katonai helikoptercsalád fejlesztésével

Az Európai Unió országai célul tűzték ki egy új forgószárnyas család létrehozását 2040-re. Ennek a projektenek szerves része lesz Magyarország, hiszen a December óta Gyulán épülő Airbus Helicopters Hungary alkatrészgyártó üzeme pozitív választ adott a meghívásra. Lepsényi István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa2021. május 6-án Gyulán megrendezett bokrétaünnepségen hangsúlyozta, hogy a 13 ezer négyzetméter alapterületű, 25 milliárd forint értékű gyár építésének célja az első lépések megtétele volt a magyar légiipar alapjainak lerakásához. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos egyetértett, hogy ezzel a projekttel Magyarország „meghívást kapott az európai országok elit klubjába, amelynek nem kisebb a célja, minthogy 2040-re új európai katonai helikoptercsaládot fejlesszenek ki”.

Forrás: portfoli.hu

Mi is ez a projekt pontosan?

A 22 millió euro értékű projektet az Európai Védelmi Alap (EDF) finanszírozza, mely szervezet célja biztosítani az élvonalbeli és teljesen interoperábilis technológiákba és berendezésekbe történő, határokon átívelő beruházások pénzügyi hátterét.

Az összeurópai helikopterfejlesztési terv még gyerekcipőben jár, jelenleg az úgynevezett definíciós szakasz zajlik, melynek keretében a partnerek a fejlesztés célkitűzéseit és a az ehhez szükséges eszközöket vizsgáljak meg. A projekt célja az újszerű offenzív és defenzív képességek létrehozása, többek között lézeres offenzív és defenzív rendszerek, felderítő- és támadó drónok irányítására alkalmas számítógépes központok, jelentősen nagyobb sebesség és hatótávolság elérésére képes hajtóművek.

Hogyan képzeljük el ezt a valóságban, miért jelentős ez a fejlesztés?

Ezen európai országok által irányított fejlesztés hasonlít a ma már aktívan kutatott amerikai Future Vertical Lift projekthez. E következő generációs helikoptercsalád terv egyes műszaki elemei, többek között a hajtómű, az elektronika vagy a védelmi rendszerek, azonosak az EDF által finanszírozott fejlesztéssel. Így mindkét fejlesztés legkorábbi időpontja 2040-re van kitűzve és céljuk egy gyorsan és könnyen kezelhető, pilóta nélkül kezelhető következő generációs katonai helikoptercsalád kifejlesztése, melynek hatótávolsága és védettsége jelentősen nagyobb a jelenlegieknél.

A gyulai Airbus Helicopters Hungary alkatrészgyártó üzeme nemcsak “helyzetbe hozza a magyar vállalatokat és beszállítókat, fejleszti a megye szakképzését, az egyetemi oktatást és kutatás-fejlesztést, újabb beruházásokat vonz a térségbe, ami erősíti a régió és Magyarország gazdasági fejlődését is”, hanem lehetővé teszi Magyarország részvételét ilyen nagyvolumenű, európai védelmi-fejlesztési projektekben. Ezen lehetőség számos tapasztalatszerzési lehetőséget nyújt magyar szakembereknek és döntéshozóknak, illetve növeli Magyarország jelentőségét európai viszonylatban.

Forrás: airbus.com

Facebook
Twitter
Linkedin
Zsiborács Dorottya

Zsiborács Dorottya

Dorottya fő érdeklődési területe a biztonság és a védelem, különös tekintettel az Egyesült Államok külpolitikájára, a transzatlanti kapcsolatokra és a MENA-régió változó hatalmi politikájára vonatkozólag. Jelenleg a londoni King's College hadtudományi tanszékén nemzetközi kapcsolatokból szerez alapdiplomát. Középiskolás korában ösztöndíjat nyert, és egy évig az Egyesült Államokban tanult. Mindig is aktívan részt vett olyan társaságokban, amelyek segítették szakmai fejlődését. A középiskola alatt több Model United Nations és Model European Parliament konferencián vett részt, és versenyszerűen vitázott. Egyetemi évei alatt az egyetem Geopolitikai Kockázatok Társaságának és a King's Think Tanks védelmi és diplomáciai központjának írásaival fejleszti politikai írói készségeit. Emellett számos szakmai rendezvényt szervez a King's European Horizons rendezvényfelelőseként és a Intelligence and Security Society képviselőjeként. Emellett a Magyar Ifjúsági Szövetség érdekvédelmi osztályának vezetőjeként a SaveEUStudents kampányt vezeti, amelynek alapja az Európai Unió új EU-brit egyetemi hallgatói mobilitási rendszeréről szóló állásfoglalás. A biztonság területén szerzett ismereteinek továbbfejlesztése érdekében aktív szerepet vállal a Magyar Ifjúsági Atlanti Szövetség főtitkáraként. 2021-ben a dél-koreai KAIST, egy vezető tudományos és technológiai intézmény, a Nukleáris Non-proliferációs Oktatási és Kutatóközpont nyári fiatal ösztöndíjasa volt. Munkatapasztalatát tekintve kockázatelemző gyakornokként dolgozott a Dryad Globalnál, egy tengerbiztonsági hírszerzési tanácsadó cégnél az Egyesült Királyságban. Emellett a magánszektorral is megismerkedett, amikor nyári jogi gyakornokként dolgozott a Baker McKenzie Magyarországnál. Ezentúl nyári szakmai gyakorlatot töltött a Külgazdasági és Külügyminisztérium ENSZ Főosztályán.