Magyar Atlanti Tanács Közgyűlés 2019

2019. május 14.
Budapest, Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Atlanti Tanács éves Tisztújító Közgyűlésén a Magyar Tudományos Akadémián megtartott rendezvényen megjelent tagok egyhangú döntést hoztak, újból megválasztásra került Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter a szervezet elnökének. A Közgyűlés továbbá megválasztotta a Tanács nyolc alelnökét, köztük Debrenti Á. Félix, jelenlegi MIAT elnököt.

Debrenti Á. Félix, a MAT alelnöke

Az újraválasztott elnök a Magyar Atlanti Tanács elmúlt időszakának tevékenységét sikeresnek értékelte, a jövőben pedig az eddigi munka következetes folytatását ígérte.

prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a MAT elnöke

A Magyar Atlanti Tanács háromévente tartja tisztújító közgyűlését, amelyen az elnöki tisztség mellett az alelnökökről, illetve a felügyelő bizottság elnökének személyéről és tagjairól döntenek. E mellett a megjelent tagok szavaznak az elnökség előző évről szóló beszámolójáról, a szervezet gazdálkodásáról, a következő év munka- és rendezvény tervéről, illetve a várható költségvetésről. Az előző évet értékelve az elnöki posztot már kétszer három éve betöltő Prof. dr. Vizi E. Szilveszter hangsúlyozta: kiemelkedően sikeres időszakot tudhat maga mögött a szervezet, amelynek elismertsége tovább nőtt az elmúlt esztendőben.

Mesterházy Attila, a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnöke

A MAT kezdeményezőként lépett fel a NATO 70., illetve hazánk csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából megtartandó megemlékezések szervezésében. A MAT kezdeményezésére és aktív részvétele mellett márciusban az Országház Felsőházi termében nemzetközi konferencia megrendezésére került sor. Az ünnepi évre emlékezve a Honvédelmi Minisztérium vándorkiállítást készített, amelynek összeállításában, megtervezésében, illetve országos bemutatásában a MAT aktív szerepet vállal.

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere

Vizi E. Szilveszter megköszönte az elnökség és a tagság aktív szerepvállalását, amelynek eredményeként a Magyar Atlanti Tanács immár képes betölteni a híd szerepet az állampolgárok és a Kormány között az atlanticizmus eszmeiségének népszerűsítésében. Prof. dr. Vizi E. Szilveszter utalt arra is, hogy a szervezet az elmúlt egy évben is számos konferencia és egyéb rendezvény szervezésében, megrendezésében vállalt kulcsfontosságú szerepet.

Úgy vélte, hogy a szervezet tevékenysége illeszkedik a magyar állampolgárok két évtizeddel ezelőtti akaratához, amikor népszavazáson a szavazók döntő többsége igent mondott a csatlakozásra. ,,A két évtizeddel ezelőtti döntés helyességét az idő igazolta, jól döntöttünk, amikor a NATO-tagságot választottuk – jelentette ki az elnök az 1999-ben végbement történelmi esemény kapcsán.

Az atlanti gondolat, az atlanticizmus azóta is változatlanul népszerű a magyarok körében – tette hozzá, kiemelve: az atlanti eszmeiséget az eddigi magyar kormányok és az országgyűlési képviselők döntő többsége mindenkor támogatták. Hangsúlyozta: a Magyar Atlanti Tanács egy jellegzetes civil szervezet, amelynek tagjai reprezentálják a magyar társadalom sokszínűségét. ,,Hidat alkotunk a magyar emberek és a kormány között, az állampolgárt, az állampolgárok érdekeit képviseljük. Ha pedig szükséges, akkor felemeljük a szavunkat a NATO, az észak-atlanti eszmeiség érdekében – jelentette ki a MAT elnöke.

A közgyűlés meghallgatta, majd szavazatával jóváhagyta dr. Vogel Dávidnak, a Felügyelő Bizottság alelnökének beszámolóját a szervezet gazdasági tevékenységéről, illetve jóváhagyta az elnökség beszámolóját a MAT 2018. évi szakmai és pénzügyi tevékenységéről, a 2019. év tervezett költségvetéséről, és megszavazta a következő év feladat és rendezvénytervét. A küldöttek döntöttek a szervezet 8 alelnökének személyéről is: Csóti György, Debrenti Félix, Felkai Anna, Fodor Lajos, dr. Gál András Levente, dr. Hardy Ilona, Kovács László, dr. Szent-Iványi István kapták a legtöbb szavazatot. A Felügyelő Bizottság elnökévé ismét dr. Kovács Árpádot választották.

Facebook
Twitter
Linkedin