Érzékelhetően növekvő keleti nyomás – A traszatlanti kapcsolatok következő kihívásai

A German Marshall Fund szervezésében január 19-én megvalósult „NATO’s New Strategy and the Rise of China “ kerekasztal beszélgetés középpontjában egy vissza-visszatérő, de annál is aktuálisabb téma került megvitatásra; a keleti kérdések Európai Uniós és NATO-s stratégiai dokumentumokban történő elhelyezése.

Dr. Stefanie Babst, Dr. Aaron Friedberg, and Mr. Robert Dresen egyetértettek, a két szervezet integrált és összehangolt válaszára van szükség a növekvő orosz és kínai nyomás ellen. A stratégia együttműködések megerősítésére kiemelt alkalmat biztosít, hogy jelenleg zajlanak az EU stratégiai iránytűjének utolsó finomhangolásai, valamint a NATO stratégiai koncepciója is idén kerül bemutatásra a madridi csúcstalálkozón.

Ezen kulcsdokumentumok lehetővé teszik, hogy a közeljövőben kiadandó EU-NATO közös vezetői nyilatkozatnál mélyebb, műveleti színtereken átívelő kooperáció jöhessen létre a transzatlanti biztonság európai pillérei között. Emellett a szakértők kiemelték, bár egy NATO-Kína Tanács létrehozása még elhamarkodott lépés lenne, legfőbb ideje, hogy a transzatlanti Szövetség ne csak Kínáról, de Kínával is stratégiai kommunikációt folytasson. Továbbá elengedhetetlen és elkerülhetetlen, hogy a NATO felkészüljön a másik érzékelhetően növekvő fenyegetés – Oroszország – kezelésére is.

Facebook
Twitter
Linkedin
Doucha Lilla

Doucha Lilla

Lilla a King’s College London International Peace and Security mesterszakos hallgatója, valamint az NKE Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének junior kutatója. Fő kutatási területe a biztonságpolitika és a nemzetközi jog metszetén húzódó lawfare, ugyanakkor jelenleg wargaminggel és űrbiztonsággal is foglalkozik. Korábbi tapasztalatai közt megtalálhatóak kutatógyakornoki pozíciók a Globsec-nél, a KKI-ben, illetve az MCC-ben, valamint Magyarország Állandó NATO Képviseletén is teljesített gyakornokságot.