Előretekintő ünneplés – A MAT 30. évfordulója

A Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács a megalapításának 30. évfordulóját szeptember 23-án ünneplő Magyar Atlanti Tanács (MAT) égisze alatt tevékenykedik, így a megvalósult konferencia mindkét szervezet számára mérföldkövet jelentett. Felhőtlen ünneplés helyett azonban az esemény egyszerre ragadta meg a lehetőséget a NATO és a magyar csatlakozás történetére való visszatekintésre és a Szövetség jelenlegi kihívásai mentén a jövő felvázolására.

Csóti György, a MAT elnökének köszöntőjét Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a MAT tiszteletbeli elnökének nyitóbeszéde, Vargha Tamás államtitkár szavai, majd Sztáray Péter államtitkár köszöntője követték a rendezvénynek otthont adó Magyar Tudományos Akadémián. Ezt követően az első panelbeszélgetés az elmúlt 30 év előtt tisztelgett Szent-Iványi István, Németh Zsolt, Fodor Lajos, és Sztáray Péter visszaemlékezéseivel Csóti György moderálásában.

Az ebédet követő második panel a transzatlanti közösség kihívásaira reflektált Mesterházy Attila, Szenes Zoltán, Siklósi Péter, Gyarmati István, és Pál Barna Zsigmond részvételével Erdős André moderálásában. A több, mint 100 vendég részvételével lezajlott esemény méltón emlékezett a MAT transzatlanti kapcsolatok erősítéséért végzett munkájára és ezen továbbiakban is fennálló szükségességére.

A konferencia megvalósulását a MIAT részéről Csáki Lilla, Debrenti Félix, Doucha Lilla, Illyés András, Kovács-Lányi Bence, Magyaros Kende, Sóti Richárd, és Ustea Dóra segítették.

Facebook
Twitter
Linkedin
Doucha Lilla

Doucha Lilla

Lilla a King’s College London International Peace and Security mesterszakos hallgatója, valamint az NKE Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének junior kutatója. Fő kutatási területe a biztonságpolitika és a nemzetközi jog metszetén húzódó lawfare, ugyanakkor jelenleg wargaminggel és űrbiztonsággal is foglalkozik. Korábbi tapasztalatai közt megtalálhatóak kutatógyakornoki pozíciók a Globsec-nél, a KKI-ben, illetve az MCC-ben, valamint Magyarország Állandó NATO Képviseletén is teljesített gyakornokságot.