„Az önvédelem az első” – Benkő Tibor honvédelmi miniszter előadása

„A NATO segít a tagállamok védelmében, de minden államnak, nemzetnek gondoskodnia kell saját biztonságáról” – emelte ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter szeptember 23-án, Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács szervezésében megtartott rendezvényen.

A „Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddigi eredményei és a jövőt érintő feladatok? című előadásában a honvédelmi miniszter emlékeztetett: 1999-ben csatlakozott Magyarország a NATO-hoz, a legnagyobb és legerősebb politikai és katonai szövetséghez. „A washingtoni szerződés 5. cikke ugyan rendelkezik a kölcsönös védelemről, de a 3. cikke rögzíti: minden ország köteles olyan önerőt, képességet építeni és fenntartani, amellyel garantálni tudja saját védelmét és a szövetségét? – hangzott el a rendezvényen.

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a NATO két veszélyeztetettségi iránnyal, a keletivel és a délivel is számol. Ennek metszéspontja Közép-Európában van, s Magyarország mindkettővel érintett. ?Ezért is határozta meg célként 2016-ban a kormány, hogy Magyarországnak legyen erős, ütőképes, korszerű haditechnikai eszközökkel felszerelt honvédsége, melyben a hazájuk iránt elkötelezett, lojális, kiválóan felkészített katonák szolgálnak és ezt segíti a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program? – szögezte le beszédében Benkő Tibor.

A honvédelmi tárca vezetője részletesen ismertette a haderőfejlesztési program mindkét elemét. Mint hangsúlyozta: az erős hadsereg megteremtéséhez hozták létre a katonai életpályamodellt és ezt szolgálja a társadalmi kapcsolatok erősítése is. Emellett mind a légierőnél, mind a szárazföldi haderőnél komoly technikai fejlesztéseket hajtanak végre, több évtizedes lemaradást pótolva. Ennek fontos elemei a közelmúltban Szentkirályszabadján átadott központi logisztikai bázis, illetve a Kiber Képzési Központ is. Ez utóbbival kapcsolatban a honvédelmi miniszter emlékeztetett: a hibrid hadviselés, a kiberveszély sok új eszközt, felkészítést is igényel, emellett fontos a folyamatos kutatás-fejlesztés is ezen a területen. Benkő Tibor elmondta, hogy az önvédelem szempontjából – a technikai eszközök beszerzése mellett – a hazai hadiipar újraindítása is kiemelt fontosságú, csakúgy, mint az együttműködés a térség környező államaival. Ennek egyik fontos területe a Magyarországon létrehozott Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságra (HQ MND-C), melyhez Szlovákia és Horvátország már csatlakozott, valamint Szlovénia is jelezte ezt a szándékát. A Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnoksághoz (R-SOCC) pedig a – nem NATO-tag – Ausztria is csatlakozott.

A honvédelmi miniszter az előadással egybekötött beszélgetésen – egyebek mellett – a haderőfejlesztésre, a kibervédelemre, a drónok szerepére és az afganisztáni kivonulásra vonatkozó kérdésre is válaszolt.

GALÉRIA megtekinthető: https://honvedelem.hu/hirek/az-onvedelem-az-elso.html/

Honvedelem.hu

Facebook
Twitter
Linkedin