A NATO-Oroszország Tanács 2022-es ülése

A NATO-Oroszország Tanács (NATO-Russia Council, NRC) 2002-ben alakult annak érdekében, hogy folyamatos párbeszéd által kölcsönös bizalmat teremtsen a felek között. A megalakulás óta azonban már másodjára szűnt meg a párbeszéd 2019-ben, amit tavaly októberben tetőzött az orosz képviseletet ért kémkedési vád, amire Moszkva válasza az orosz NATO képviselet felfüggesztése volt. Év végén Moszkva listát tett közzé a követeléseikről, amik közt szerepelt, hogy Ukrajna és Grúzia ne csatlakozhasson a NATO-hoz, valamint az is, hogy a NATO állítsa le a keleti terjeszkedést és ne vonjon be csapatokat az orosz határ közelében.

A követeléseket Jens Stoltenberg NATO főtitkár határozottan elutasította, míg a NATO tagállamok véleménye a párbeszéd újraindításáról megoszlott. Az NRC 2022. január 12-én ismét összeült Brüsszelben, hogy enyhítse az ukrán határon kialakult feszültséget, illetve helyreállítsa az Oroszország-NATO kapcsolatokat. 

A sajtótájékoztatón Stoltenberg megerősítette, hogy a NATO folytatja „nyitott kapuk” politikáját, meghagyva a lehetőséget a Szövetséghez való csatlakozáshoz, valamint fenntartja a katonai jelenlétet a Szövetség keleti részén. Habár áttörés nem történt, Stoltenberg hangsúlyozta a további egyeztetések fontosságát.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Hortobágyi Krisztina

Hortobágyi Krisztina

Krisztina az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok szakán szerezte alapszakos diplomáját. Fő érdeklődési területe a biztonság-és védelempolitikán belül a terrorelhárítás és a nukleáris non-proliferáció, ezért tanulmányait biztonságpolitikai mesterszakon folytatja. Igyekszik minél több és változatosabb tapasztalatra szert tenni, így dolgozott már többek között a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, valamint a Külügyi és Külgazdasági Intézetben is.