A NATO-Oroszország Tanács 2022-es ülése

A NATO-Oroszország Tanács (NATO-Russia Council, NRC) 2002-ben alakult annak érdekében, hogy folyamatos párbeszéd által kölcsönös bizalmat teremtsen a felek között. A megalakulás óta azonban már másodjára szűnt meg a párbeszéd 2019-ben, amit tavaly októberben tetőzött az orosz képviseletet ért kémkedési vád, amire Moszkva válasza az orosz NATO képviselet felfüggesztése volt. Év végén Moszkva listát tett közzé a követeléseikről, amik közt szerepelt, hogy Ukrajna és Grúzia ne csatlakozhasson a NATO-hoz, valamint az is, hogy a NATO állítsa le a keleti terjeszkedést és ne vonjon be csapatokat az orosz határ közelében.

A követeléseket Jens Stoltenberg NATO főtitkár határozottan elutasította, míg a NATO tagállamok véleménye a párbeszéd újraindításáról megoszlott. Az NRC 2022. január 12-én ismét összeült Brüsszelben, hogy enyhítse az ukrán határon kialakult feszültséget, illetve helyreállítsa az Oroszország-NATO kapcsolatokat. 

A sajtótájékoztatón Stoltenberg megerősítette, hogy a NATO folytatja „nyitott kapuk” politikáját, meghagyva a lehetőséget a Szövetséghez való csatlakozáshoz, valamint fenntartja a katonai jelenlétet a Szövetség keleti részén. Habár áttörés nem történt, Stoltenberg hangsúlyozta a további egyeztetések fontosságát.

Facebook
Twitter
Linkedin
Hortobágyi Krisztina

Hortobágyi Krisztina

Krisztina az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok szakán szerezte alapszakos diplomáját. Fő érdeklődési területe a biztonság-és védelempolitikán belül a terrorelhárítás és a nukleáris non-proliferáció, ezért tanulmányait biztonságpolitikai mesterszakon folytatja. Igyekszik minél több és változatosabb tapasztalatra szert tenni, így dolgozott már többek között a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, valamint a Külügyi és Külgazdasági Intézetben is.